Shoe Box – Cadoul din cutia de pantofi

IMG_3435

Am ales întotdeauna să scriu despre lucrurile în care cred din tot sufletul. Pentru că cred în puterea cuvintelor. Dar mai presus de cuvinte, cred în puterea gesturilor mici de a schimba lumea în bine și de a o transforma într-un loc mai frumos.

Sărbătorile bat la ușă și poate că e momentul ideal să ne gândim, mai mult decât alte dăți, la faptul că Crăciunul nu arată la fel pentru toți copiii. Nu e așa cum l-am trăit sau cum ni-l imaginăm noi. La unii dintre cei care ar trebui să se bucure cel mai mult de această sărbătoare, Moș Crăciun nu ajunge în fiecare an. Sau poate nici n-a ajuns vreodată…

Din nefericire, încă există copii care nu merg la școală pentru că nu au ce mânca, care se încălzesc la sobe care nu fac decât puțin mai suportabil frigul pe care s-au obișnuit să-l îndure sau pentru care o bucată de ciocolată e mostra supremă de fericire.

Din preocuparea pentru ei și pentru alții asemenea lor s-a născut proiectul ”Shoe Box – Cadoul din cutia de pantofi ”, o inițiativă a unor oameni minunați, care și-au construit o misiune de suflet din a aduce an de an, de Crăciun, zâmbetul pe chipurile unor copii cu care viața a fost mai degrabă nedreaptă.

Proiectul a luat ființă în anul 2007 la Cluj-Napoca și reușește, de atunci, să împartă bucurie la zeci de mii de copii sărmani. Cu 30.669 de cutii dăruite în anul 2013 și peste 40.000 în 2014, proiectul ”Shoe Box – Cadoul din cutia de pantofi” reprezintă, pe lângă încercarea de a face niște copii fericiți și dovada vie că oamenii nu au uitat să fie acolo pentru alți oameni și că generozitatea e o valoare în care cred cu tărie.

Deși conceptul există de multă vreme peste hotare, în România ideea s-a născut într-o familie din dorința simplă a părinților de a vorbi copilului lor prin puterea exemplului și de a-i oferi o lecție de viață extrem de importantă, pe aceea a altruismului. Astăzi, proiectul ”Shoe Box – Cadoul din cutia de pantofi” numără 227 de centre de colectare și 104 orașe din 17 țări. În asta s-a transformat munca unui grup de voluntari animați de ideea de a împărți puțină bucurie celor din jurul lor, care și-au mobilizat întreaga energie pentru a da viață unui proiect în care au crezut din prima zi. De atunci li s-au mai alăturat câteva sute iar numărul acestora crește în fiecare an.

Cum ne putem implica? Ediția #Shoe Box 2015 începe pe 1 decembrie 2015, așa că cei care își doresc să facă mai luminos Crăciunul unui copil, o pot face în perioada 1-15 decembrie, în care are loc colectarea cutiilor, urmând ca între 16 și 24 decembrie acestea să fie distribuite către copii.

Pentru cei care doresc să afle mai multe despre acest proiect sau care își doresc să se implice, pot afla toate informațiile de aici: http://www.shoebox.ro/.

Cutiile se colectează local de către partenerii de locație din cadrul proiectului Shoe Box în centre din întreaga țară. Lista cu locațiile existente în fiecare oraș sau cu cea mai apropiată locație o puteți găsi aici: http://www.shoebox.ro/locatii/. Iar dacă vă doriți să aflați detalii despre ce puteți pune în cutiile care vor ajunge de Crăciun la copii, găsiți aici toate informațiile necesare: http://www.shoebox.ro/pasul-2/.

Cred că, mai presus de toate, Crăciunul este despre speranță. Cu siguranță că nu putem schimba un destin dăruind o cutie plină de dulciuri sau de jucării, dar putem oferi unui copil speranță. Speranța într-un mâine mai bun și încredere într-o viață care poate deveni frumoasă.

Iar acesta îndrăznesc să cred că este darul cel mai frumos pe care-l putem face cuiva de Crăciun…

IMG_3422

Sursă foto: http://www.shoebox.ro/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>