Puterea stă în cât de vulnerabil îndrăznești să fii…

dating-mistakes

De ce ne dorim atât de mult să fim puternici cu orice preț? Mi se pare puțin distorsionată însăși împărțirea în cele două categorii: puternic versus slab, atunci când vine vorba despre oameni. Și găsesc că e absolut imposibil și complet atipic să fii o viață întreagă, zi și noapte, sută la sută puternic. Și, între noi fie vorba, Doamne ferește să ți se întâmple așa ceva! Cum nu cred că poți fi în totalitate slab. De aici și dilema mea.

Nu sunt o femeie puternică. Dar nu sunt nici o femeie slabă. Am momente în care sunt foarte încrezătoare sau mai vulnerabilă, însă asta nu presupune în mod necesar să intru cu tot cu tocuri într-una din cele două categorii, mândră posesoare a unei etichete garantate pe viață. Cele mai multe și mai valoroase lucruri despre mine, însă, le-am învățat în momentele în care am fost mai degrabă slabă, decât în cele în care m-am simțit puternică…

La un moment dat aproape că m-am lăsat păcălită și eu de clișeele de tipul ”o femeie puternică e cea care…”, dar am înțeles că formulările de acest gen nu prea au corespondență în realitatea în care pășim zilnic. Cu aceleași tocuri.

De unde vine imaginea asta tot mai prezentă în ziua de azi, a femeii puternice, care își pune zâmbetul pe buze și iese triumfătoare din casă chiar dacă se simte dărâmată? Are vreo legătură, oare, cu faptul că genului feminin i se mai spune nu doar sexul frumos, ci și cel slab? Încercăm să compensăm vechi inegalități?…

De acord, nici mie nu mi-ar plăcea ca de la șoferul de taxi la toți cei care mă văd pe stradă sau interacționează cu mine să știe exact cât de tristă mi se poate întâmpla să fiu într-o zi, însă nici obstinația asta de a părea puternic nu mi se pare tocmai sănătoasă. Emoțiile refulate produc mari dezordini interioare, iar cel mai productiv mod de a le modela este să le exteriorizăm. Într-o primă instanță.

Așa că varianta cu ”glorioasă pe stradă, dar plânsă rău acasă” nu mi se pare chiar câștigătoare pe termen lung, când vine vorba despre confortul interior, care cred eu, ar trebui să primeze în fața opiniilor lumii. Termen extrem de impersonal, la care e în general dezavantajos să te raportezi.

Ca în orice lucru în viață și la capitolul ăsta cred cu tărie în echilibru. Și cred că puterea nu rezidă în a-ți masca cu mult talent emoțiile, ci în primul rând a ți le asuma ca parte a ceea ce ești, dar mai ales a ceea ce te pot ajuta ele să devii. Pentru că e de necontestat rolul trăirilor emoționale fie ele pozitive sau negative în dezvoltarea noastră individuală. Emoțiile refulate se ”întorc” întotdeauna și au efectul deloc delicat al unui bumerang.

Așa că cred cu aceeași tărie că puterea reală vine din cât de vulnerabil îți dai voie din când în când să fii, din acceptarea emoțiilor și a manifestărilor lor, din asumare, nu din disimulare. Un om sănătos emoțional este unul care râde, plânge, se îngrijorează, se bucură, e trist, se entuziasmează sau e dezamăgit.

E un om care își dă voie să aibă zile proaste, zile în care e mai puțin performant sau în care comunică mai puțin eficient. Soluția nu e să le ascundă sub un strat gros de fericire etalată cu atenție. Pentru că e obositor să încerci să joci mereu în piese de teatru.

Am întâlnit oameni care păreau indestructibili din exterior. Cunoscându-i mai bine m-am speriat de cât de vulnerabili erau în realitate. La fel cum am apreciat ca fiind puternici oamenii în momentele în care au avut curajul să-și recunoască cu voce tare și răspicat marile slăbiciuni. Dar care nu s-au oprit în punctul acela, ci l-au depășit cu aceeași putere cu care și l-au asumat.

Cred în oameni. Cu momentele și momentele lor, nu poziționați în mod esențial de o parte sau alta a cortinei slăbiciunilor. Cred în oameni, nu în etichete. În situații particulare, nu în generalizări.

Așa că nu știu exact cum arată un om puternic sau unul slab, dar cred că trecerea timpului ne va învăța pe toți să ne perfecționăm tot mai mult în cea mai frumoasă reprezentație pe care natura umană o poate juca: autenticitatea…

 

sursă foto: galleryhip.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>